Trestní odpovědnost právnických osob - Dušková, Lucie; Kuba, Jaroslav; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce se zabývá trestní odpovědností právnických osob v České republice, protože se jedná o stále velmi aktuální, možná až kontroverzní téma, jež si zaslouží hlubší analýzu. Práce je rozdělena do více kapitol a nejprve stručně uvede čtenáře do problematiky ústavních garancí podnikání, do tématu spotřebitele a jeho práv, problému svobody a právní odpovědnosti v podnikání a do tématu trestní odpovědnosti za podnikání fyzických osob. Po tomto úvodu se bude práce již hlouběji zabývat vlastním tématem TOPO, které je uvedeno kapitolou o úsilí o reglementaci trestní odpovědnosti právnických osob, kde je mimo jiné stručně uvedena situace ve vybraných evropských zemích. Nejdůležitější kapitola nastiňuje čtenáři zákon o TOPO v ČR, shrnuje pozitiva a negativa současné právní úpravy a přibližuje její užití v praxi. Závěr práce si klade za cíl shrnout současný stav a zhodnotit zda zákon o TOPO přináší spíše pozitiva či negativa do českého právního systému.
Vedoucí práce: Jaroslav Kuba
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses