Pojištění pohledávek - Sysel, Marek (2014)
Diplomová práce na téma Pojištění pohledávek přibližuje fungování tohoto zajišťovacího instrumentu na komerčním trhu úvěrových pojišťoven i v oblasti exportního financování. Mapuje proces řízení pohledávek a podrobně popisuje základní prvky a principy pojištění obchodních úvěrů. Dále obsahuje zhodnocení komerčního pojištění z pohledu přínosů a nedostatků, které tento instrument představuje. Následující část popisuje činnost Exportní garanční a pojišťovací společnosti a analyzuje oblast exportních úvěrů včetně příslušné legislativy. Práce dále přináší porovnání obou druhů pojištění, na které navazuje popis mezinárodní regulace ze strany Evropské komise.