Systémy emisního obchodování ve Spojených Státech Amerických - Král, Martin (2009)
Původ emisního obchodování se skleníkovými plyny lze vystopovat zpět do Spojených států amerických (USA). Přes jejich původní vedoucí roli v této oblasti, dnes stále neexistuje žádný povinný systém emisního obchodování se skleníkovými plyny, který by byl provozován vládou USA na federální úrovni. Na druhé straně lze pozorovat výrazný rozvoj iniciativ pro emisní obchodování se skleníkovými plyny na regionální úrovni. Emisní obchodování s prvky ("Cap and trade") se stává atraktivním pro mnohé regionální vlády, kterým poskytuje tak potřebné zdroje dodatečných příjmů. Tato diplomová práce identifikuje a blíže analyzuje některé hlavní důvody a důsledky tohoto vývoje. Hlavní důvody pro existenci dobrovolného trhu s ofsety emisí skleníkových plynů jsou diskutovány a analyzovány v samostatné kapitole. Hlavní motivace účastníků trhů pro emisní obchodování jsou zkoumány a analyzovány pro povinné i dobrovolné systémy.