Management diverzity Řízení lidí s rozdílnými osobnostními charakteristikami - Fučíková, Jana (2013)
Disertační práce si klade za cíl prozkoumat možnosti managementu diverzity při řízení lidí s odlišnými osobnostními charakteristikami, navrhnout zásady tohoto řízení a vytvořit odpovídající model, aby zaměstnavatelé mohli využívat efektivněji dostupný lidský kapitál a zároveň tak zlepšili kvalitu pracovního života zaměstnanců. Na základě množství primárních zdrojů představuje podrobný pohled na problematiku, obhajuje jeho smysl i využití v praxi a uvádí téma do širších souvislostí řízení lidských zdrojů. V práci jsou navrženy zásady řízení osobnostní diverzity, jež jsou následně konfrontovány s praxí v České republice a upraveny do podoby modelu: za využití extenzivního dotazníkového šetření a kvantitativní i kvalitativní analýzy získaných dat potvrzují závěry práce důležitost tématu pro řízení lidských zdrojů v České republice a poukazují na dosavadní neuspokojivý stav, který se samotné organizace často snaží zlepšit. Tato práce tedy významně přispívá k lepšímu pochopení principů i zavedené praxe řízení lidí s odlišnými charakteristikami a nabízí možnosti, jak téma úspěšně převést do praxe.