Soukromé poskytování bezpečnosti Anarchokapitalismus versus realita - Junková, Petra (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou soukromého poskytování bezpečnosti prostřednictvím bezpečnostních agentur, respektive pojišťoven při absenci státu. Představuje jak bezpečnost jako soukromý statek, tak pravicově libertariánské teorie vyzdvihující anarchii jako dlouhodobě životaschopné společenské uspořádání. Tyto teorie jsou dále rozvíjeny a srovnány jednak s empirickými příklady fungování anarchistických společností a jednak s teoriemi Roberta Nozicka, Tylera Cowena a Randalla G. Holcomba, které naopak artikulují neudržitelnost anarchie a nevyhnutelnost vzniku státu. Celá práce je prolnuta diskuzemi o stimulech, které vedou ekonomické agenty k určitému jednání, kdy v její druhé části je za pomoci teorie vyjádřených preferencí zjišťována ochota jednotlivců platit za soukromé pojištění zajišťující bezpečnost při neexistenci státu. V závěru je zhodnocena udržitelnost anarchistického společenského systému v čase a to z pohledu ekonomických agentů i strategického chování pojišťoven.