Soukromé poskytování bezpečnosti Anarchokapitalismus versus realita - Junková, Petra; Schwarz, Jiří, 1960-; Joch, Roman, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou soukromého poskytování bezpečnosti prostřednictvím bezpečnostních agentur, respektive pojišťoven při absenci státu. Představuje jak bezpečnost jako soukromý statek, tak pravicově libertariánské teorie vyzdvihující anarchii jako dlouhodobě životaschopné společenské uspořádání. Tyto teorie jsou dále rozvíjeny a srovnány jednak s empirickými příklady fungování anarchistických společností a jednak s teoriemi Roberta Nozicka, Tylera Cowena a Randalla G. Holcomba, které naopak artikulují neudržitelnost anarchie a nevyhnutelnost vzniku státu. Celá práce je prolnuta diskuzemi o stimulech, které vedou ekonomické agenty k určitému jednání, kdy v její druhé části je za pomoci teorie vyjádřených preferencí zjišťována ochota jednotlivců platit za soukromé pojištění zajišťující bezpečnost při neexistenci státu. V závěru je zhodnocena udržitelnost anarchistického společenského systému v čase a to z pohledu ekonomických agentů i strategického chování pojišťoven.
Vedoucí práce: Jiří Schwarz
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses