Oceňování komerčních pojišťoven se zaměřením na metody tržního porovnání - Hejduková, Markéta (2014)
Záměrem disertační práce bylo v návaznosti na současný stav teorie prozkoumat a komplexně zpracovat dosud jen ojediněle a neuceleně zmapovanou problematiku oceňování komerčních pojišťoven a vypracovat soubor poznatků, který by měl přispět k vývoji praktické metodiky pro použití ve znalecké a odhadcovské praxi. Práce je rozdělena do tří logických celků. První část byla věnována problematice účetnictví komerčních pojišťoven s dopadem na finanční analýzu a plánování a další postup ocenění pojišťoven. Byla uvedena struktura účetních výkazů pojišťoven, byly rozebrány specifické položky účetních výkazů, především finanční umístění a technické rezervy, způsob, jakým se o nich účtuje a jak jsou oceňovány dle českých účetních předpisů, a bylo upozorněno na odlišné postupy vyžadované IFRS a US GAAP. Dále byly uvedeny specifické poměrové ukazatele, které je při finanční analýze pojišťoven pro účely ocenění vhodné zkoumat. Pro celkové hodnocení finančního zdraví byl doporučen test tvorby hodnoty na úrovni equity. Následně byly identifikovány generátory hodnoty pojišťovny a byla uvedena doporučení ke komplexnímu postupu finančního plánování hospodaření pojišťovny, který kromě samotného sestavení finančního plánu zahrnuje i strategickou analýzu pro účely naprognózování tempa růstu pojistného. Druhá část byla věnována jednotlivým metodám ocenění, tedy výnosovým metodám, majetkovým metodám a metodám tržního porovnání. Byly zhodnoceny možnosti aplikace klasických oceňovacích postupů, byly navrhnuty modifikace těchto postupů s ohledem na specifika odvětví pojišťovnictví, především s ohledem na vykazování některých rozvahových položek v reálné hodnotě a tvorbu tichých rezerv, resp. skrytého dluhu, a dále byly uvedeny nebo navrhnuty modifikace kalkulačních vzorců u jednotlivých m