Specifika pojištění odpovědnosti za škodu ve zdravotnictví - Sládková, Lenka; Ducháčková, Eva, 1958-; Hanzlík, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tématem této diplomové práce je pojištění odpovědnosti za škodu pro poskytovatele zdravotních služeb sloužící k náhradě neočekávaných výdajů, zajištění stability při výkonů dané profese a především poskytnutí adekvátního odškodnění poškozeným osobám. Východiskem práce je seznámení s právní úpravou odpovědnosti lékaře a náhrady škody. Hlavním cílem této práce je postihnout podstatné rysy pojištění a analyzovat specifika tohoto pojistné produktu. Zvláštní pozornost je věnována detailní charakteristice pojištění profesní, obecné a výrobkové odpovědnosti za škodu zdravotnických zařízení. Diplomová práce současně nabízí pohled do problematiky odchylných ujednání od standardních pojistných podmínek a motivaci subjektů k jejímu sjednání. Mimo jiné také zkoumá postavení zdravotních komor při konstrukci pojištění, rámcové smlouvy uzavřené těmito komorami s pojišťovnami a situaci na českém trhu z pohledu tohoto pojistného produktu. V neposlední řadě se věnuje také aktuálním otázkám, které do oblasti přinesl nový občanský zákoník.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses