Behaviorální finance v oblasti penzijního spoření - Bufka, Vojtěch (2014)
Tato diplomová práce analyzuje současné formy penzijních systémů a primárně zkoumá oblast dlouhodobého spoření pohledem behaviorálních financí. Úvodní kapitola je zaměřena na analýzu vybraných typů důchodových systému v USA a v České republice. Jádro diplomové práce tvoří druhá kapitola, která si klade za cíl vysvětlit hlavní problémy spojené s iracionálním chováním účastníků penzijního spoření a představuje návrh behaviorální ekonomie, jak řešit nízkou míru úspor pomocí programu SMarT Plan. Závěrečná část této práce zkoumá výskyt některých behaviorálních prvků spojených se spořením na stáří v České republice.