Globální změny v rozmístění technologií a inovací se zaměřením na EU - Vlčková, Jana; Vošta, Milan, 1962-; Taušer, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
V současné době se poukazuje na narůstající technologické kapacity v rychle se rozvíjejících ekonomikách, hlavně v zemích BRIC. V těchto zemích dochází k nárůstu výdajů na VaV, počtu vědců i vědeckých publikací. Velký technologický rozvoj v těchto zemích vyvolává obavy v zemích vyspělých. Cílem disertační práce je identifikovat změny v rozmístění technologií, inovací a výzkumu a vývoje ve světě, ke kterým došlo v posledních třech desetiletích. Hlavní pozornost je zaměřena na to, jaký mají tyto změny vliv na technologickou dominanci vyspělých zemí, zejména Evropské unie. V práci bylo dokázáno, že některé rozvojové země výrazně zvýšily své technologické kapacity. Přesto si vyspělé země uchovávají dominanci ve všech technologických odvětvích. Vzestupem technologických kapacit v rychle se rozvíjejících ekonomikách je EU zasažena více než USA a Japonsko, což souvisí především s obrovskými rozdíly mezi členskými zeměmi a nižší produktivitou EU jako celku.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations