Analýza hospodaření krajů, vztah k regionálnímu rozvoji. - Nekulová, Anna (2013)
Předkládaná diplomová práce se zabývá hospodařením krajů České republiky se zaměřením na financování regionálního rozvoje na konkrétním příkladu Královéhradeckého kraje. Práce je rozdělena do dvou částí. První část práce je věnována problematice fungování a financování krajů České republiky s ohledem na strukturu a vývoj příjmů a výdajů krajských rozpočtů v letech 2001 - 2012. Druhá část práce se zabývá hospodařením konkrétního kraje ve vztahu k regionálnímu rozvoji. Pro analýzu byl vybrán Královéhradecký kraj. Základním strategickým dokumentem, prostřednictvím kterého kraj realizuje podporu regionálního rozvoje, je Program rozvoje kraje. Regionální rozvoj je v Královéhradeckém kraji realizován prostřednictvím finančních nástrojů, kterými jsou rozpočet kraje, Dotační fond a Regionální inovační fond.