Americko - francouzský pohled na evropský integrační proces v 60. letech - Zemanová, Miroslava (2014)
V procesu evropské integrace nebyla šedesátá léta obdobím klíčových změn, ale i přesto bylo zapotřebí čelit výzvě, kterou Evropskému hospodářskému společenství připravil francouzský prezident Charles de Gaulle. Spojené státy americké aktivně podporovaly sjednocenou Evropu přímo i nepřímo z důvodů ekonomických i strategických až do roku 1963, kdy se poprvé po druhé světové válce setkaly s veřejným odsouzením jejich působení na starém kontinentě. De Gaullova politika byla v rozporu se zájmy Spojených států v mnoha aspektech, nicméně práce se zaměřuje především na proces evropské integrace, mezi klíčové události tudíž patří veto britského členství nebo politika "prázdného křesla". Časové vymezení práce je logicky určeno vládou 18. prezidenta Francouzské republiky. Cílem práce je analyzovat neshody mezi Spojenými státy a francouzskou pátou republikou a zhodnotit vliv de Gaullových politik na relativní ústup Spojených států z evropské politické scény v šedesátých letech.