Prosazování zájmů neziskových organizací. Případová studie občanské sdružení Asistence - Tuzarová, Eliška; Müller, Karel B., 1972-; Kný, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Práce se zabývá prosazováním zájmů neziskových organizací a je zaměřena na jednu konkrétní organizaci Asistenci o.p.s. Asistence je nezisková organizace, která se snaží prosadit bezbariérovou veřejnou hromadnou dopravu v Praze. Cílem práce je porozumění prosazování zájmů neziskových organizací, identifikace jeho možných problémů a případné návrhy řešení. V první části je prosazování zájmů neziskových organizací zasazeno do širšího teoretického rámce občanské společnosti. Kromě představení pojmů: nezisková organizace, obhajoba zájmů, lobbing a zájmová skupina, je popsán historický vývoj české občanské společnosti. Na základě analýzy historických souvislostí a konceptu funkcí občanské společnosti jsou identifikovány hlavní problémy prosazování zájmů. V druhé části jsou představené teoretické koncepty aplikovány na zkoumanou organizaci. Práce se nejprve soustředí zvlášť na organizaci a její zájem, dále mapuje způsoby prosazování zájmů Asistence. Interpretaci hlavních problémů prosazování zájmů neziskových organizací z teoretické části slouží, jako vodítku pro analýzu problémů lobbingu Asistence. Práce na závěr nabízí řešení těchto problémů, směřujících především do praxe.
Vedoucí práce: Karel Müller
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses