Aplikace fuzzy množin v řízení výkonnosti podniku - Leinweber, Václav (2013)
Byla zpracována rešerše Koskovy teorie a tím byla vytvořena teoretická základna, dále využitelná v procesech podnikohospodářského charakteru. Rešerše relevantních oblastí podnikové ekonomiky, které se zabývají růstem hodnoty a efektivity podniku, povede k vytvoření ekonomických nástrojů, které v rámci Koskovy teorie fuzzy množin umožní řešit vybrané otázky podnikové ekonomiky (otázku, zda investovat či nikoli, problematiku řešení neurčitosti spojené s projektem, otázku optimální finanční struktury projektu) a dále toto umožní jednak posunout vědecké poznání, jednak zde bude i jasný přínos pro praxi a pedagogiku. Doposud se nikdo nezabýval využitelností Koskovy teorie (používané zejména v elektrotechnice a informatice) v podnikových financích. Aby bylo možné využít tuto teorii fuzzy množin v dalších částech práce, bylo nutné nejprve popsat ekonomické procesy z hlediska Koskovy teorie fuzzy množin, což je zcela nová oblast vědecké činnosti, ve které dosud nikdo nepracoval. V rámci tohoto výzkumu byly definovány pojmy elemthood, subsethood a kardinalita z hlediska podnikové ekonomiky, přičemž interpretace základních pojmů z oblasti podnikových financí, jako například diskontování peněz, rating podniku a interpretace Čisté současné hodnoty (Net Present Value) na základě vztahů mezi fuzzy množinami je zcela nová. Že se nejedná o žádnou nepraktickou "vědu pro vědu" vidíme z toho, že rozvinutí této teorie do oblasti podnikových financí umožnilo řešení praktických problémů v případových studiích. V případových studiích byla řešena otázka neurčitosti v oblasti vývozu technologií; je totiž zřejmé, že bez dostatečného vyřešení rizika a neurčitosti spojené s projektem, banka neuvolní investiční úvěr, a proto se projekt výstavby podniku v zahraničí neuskuteční, a tedy by nedošlo ani k vývozu české technologi