Aplikace fuzzy množin v řízení výkonnosti podniku - Leinweber, Václav; Scholleová, Hana, 1964-; Ivánek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Byla zpracována rešerše Koskovy teorie a tím byla vytvořena teoretická základna, dále využitelná v procesech podnikohospodářského charakteru. Rešerše relevantních oblastí podnikové ekonomiky, které se zabývají růstem hodnoty a efektivity podniku, povede k vytvoření ekonomických nástrojů, které v rámci Koskovy teorie fuzzy množin umožní řešit vybrané otázky podnikové ekonomiky (otázku, zda investovat či nikoli, problematiku řešení neurčitosti spojené s projektem, otázku optimální finanční struktury projektu) a dále toto umožní jednak posunout vědecké poznání, jednak zde bude i jasný přínos pro praxi a pedagogiku. Doposud se nikdo nezabýval využitelností Koskovy teorie (používané zejména v elektrotechnice a informatice) v podnikových financích. Aby bylo možné využít tuto teorii fuzzy množin v dalších částech práce, bylo nutné nejprve popsat ekonomické procesy z hlediska Koskovy teorie fuzzy množin, což je zcela nová oblast vědecké činnosti, ve které dosud nikdo nepracoval. V rámci tohoto výzkumu byly definovány pojmy elemthood, subsethood a kardinalita z hlediska podnikové ekonomiky, přičemž interpretace základních pojmů z oblasti podnikových financí, jako například diskontování peněz, rating podniku a interpretace Čisté současné hodnoty (Net Present Value) na základě vztahů mezi fuzzy množinami je zcela nová. Že se nejedná o žádnou nepraktickou "vědu pro vědu" vidíme z toho, že rozvinutí této teorie do oblasti podnikových financí umožnilo řešení praktických problémů v případových studiích. V případových studiích byla řešena otázka neurčitosti v oblasti vývozu technologií; je totiž zřejmé, že bez dostatečného vyřešení rizika a neurčitosti spojené s projektem, banka neuvolní investiční úvěr, a proto se projekt výstavby podniku v zahraničí neuskuteční, a tedy by nedošlo ani k vývozu české technologi
Dále byla řešena otázka možného využití teorii fuzzy množin při řešení struktury financování projektu (v tomto případě se jedná o výstavbu chladírenského centra na Ukrajině). Optimalizace finanční struktury je náročná, protože je třeba jednak dodržet pravidla Consensu OECD, jednak je třeba minimalizovat vlastní vložené zdroje a maximalizovat zdroje, pořízené prostřednictvím podpořeného financování, v našem případě České Exportní Banky. Dále byla řešena metoda, která by za pomocí fuzzy množin odpověděla na otázku, zda investovat do projektu či nikoli, a to za pomocí fuzzy množin.
Vedoucí práce: Hana Scholleová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations