Konvergence a jednotná měna – národní a regionální perspektiva Zapříčiňuje společná měna konvergenci? - Soukup, Miroslav; Čadil, Jan; Hájek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V uplynulých dvou dekádách dochází v EU ke stálému urychlování procesu integrace. S nástupem světové hospodářské krize vyvstaly na povrch problémy jednotné měny, které se velké části odborné veřejnosti zdají být fundamentální povahy. Tato práce nahlíží kritickým pohledem na jednotnou evropskou měnu, autor se snaží o objektivní analýzu přínosů/nákladů jednotné měny. V teoretické části je eurozóna diskutována jako jednotná/optimální měnová oblast. V praktické části si tato práce klade za cíl analyzovat ekonomickou konvergenci zemí EU před zavedením eura a po jeho zavedení. Konvergence je dále zkoumána i na úrovni jednotlivých regionů EU (NUTS II). Cílem práce je pokusit se nalézt odpověď na otázku, zda zavedení jednotné měny ve státech EU přispělo spíše k ekonomické konvergenci zemí, či spíše k jejich divergenci.
Vedoucí práce: Jan Čadil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses