Exopolitika a problém bezpečnosti v 21. století - Zelinka, Ladislav (2014)
Tato práce seznamuje s pojmem exopolitika jako novým možným interdisciplinárním oborem vědeckého studia a jejím pohledem hodnotí problém bezpečnosti. Má za cíl ukázat, že předmět studia exopolitiky je relevantní, seriózní, hodný zájmu a dalšího výzkumu, a že má významné souvislosti s otázkami mezinárodní bezpečnosti. Vzhledem k tomu, že tento obor je nový, a neexistuje pro něj dosud rozvinutá akademická základna, čerpám převážně z primárních pramenů, přihlížím přitom k dosavadní exopolitické literatuře a dvěma vybraným odborným článkům. Mými zdroji jsou zejména: 1) primární zdroje - oficiální dokumenty, studie, výpovědi důvěryhodných osob, veřejná tisková prohlášení, 2) doplňková sekundární literatura z prostředí badatelů oboru exopolitiky, především PhD. M. Sally, 3) akademické práce, z nichž se tématikou zabývají zejména BAUM a kol. (2011) a WENDT, DUVALL (2008). V českém prostředí dosud nebyly na toto téma napsány odborné články ani závěrečné práce (k lednu 2014). Práce si klade za cíl být v tomto směru průkopnickou a v souladu s požadavkem přínosnosti vědecké práce se snaží tuto mezeru doplnit, vnést téma exopolitiky do veřejné debaty, prokázat jeho vážnost a inspirovat univerzitní obec k dalšímu hlubšímu bádání v tomto poli. Základní výzkumná otázka práce zní: "Představuje UFO bezpečnostní hrozbu?" Zaměřuji se přitom geograficky zejména na anglické prostředí a Spojené státy americké. Práce obsahuje praktickou, empirickou rovinu, stejně jako teoretickou.