Private equity jako forma financování podniků - Marešová, Jana (2013)
Diplomová práce se zabývá vymezením základních charakteristik a fungováním private equity včetně aktuálních trendů v této oblasti jak na národní, tak mezinárodní úrovni. Práce zahrnuje definici institucionálního rámce podpory private equity v České republice a blíže se zaměřuje na část dluhových odkupů, jejich historii a fungování včetně detailnější specifikace principu pákového efektu vznikajícího při částečném financování cizím kapitálem a jeho demonstrace na příkladech. Private equity transakce jsou charakteristické pro svou jedinečnost a práce blíže specifikuje základní kroky investičního procesu od identifikace investiční příležitosti až po následný monitoring a výstup z transakce. V práci jsou zároveň analyzovány základní charakteristiky odkupované společnosti s ohledem na budoucí tvorbu hodnoty.