Populační globální problém - Papežová, Zuzana (2014)
Bakalářská práce s názvem Populační globální problém se věnuje skupině globálních problémů, které pramení zejména z neblahého demografického vývoje na Zemi. Cílem práce je vylíčit základní demografické trendy ovlivňující vznik a existenci globálního populačního problému. Dále poskytnout zhodnocení a návrh současných i budoucích možností řešení tohoto problému. V řešení byla použita charakteristika demografických ukazatelů a jejich změny v čase s důrazem na průměrné i extrémní hodnoty a analýza řešení vybraných dílčích částí problému. Na základě zjištěných informací lze identifikovat hlavní problémové demografické trendy a analyzovat možnosti řešení. Prvním trendem je rychlý růst počtu obyvatel, kdy se množství lidí na planetě může více než zdvojnásobit do konce století. Dále asymetrie tohoto růstu, protože největší podíl na populační explozi mají nejchudší regiony, jejichž mladá věková struktura brání ustálení počtu obyvatel v krátkém řasovém horizontu. A stárnutí obyvatelstva postihující evropský kontinent, které způsobuje postupné vymírání místních národů. Neexistuje komplexní řešení těchto problémů. Je však možné dílčími kroky situaci postupně zlepšovat a dosáhnout určitých změn.