Systémová analýza managementu kvality v konkrétním podniku nebo instituci - Bielová, Veronika (2014)
Diplomová práce vymezuje základní termíny managementu kvality služeb a zaměřuje se na metody měření míry spokojenosti a loajality klientů a vhodnost jejich použití v oblasti bankovnictví. Ve zvolené finanční instituci je realizován průzkum spokojenosti a loajality klientů, který využívá základní nástroje řízení kvality a směřuje k navržení doporučení ke zlepšení současného systému měření míry spokojenosti a loajality klientů.