Systémová analýza managementu kvality v konkrétním podniku nebo instituci - Bielová, Veronika; Černá, Anna, 1954-; Borková Gallová, Naďa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2014)
Diplomová práce vymezuje základní termíny managementu kvality služeb a zaměřuje se na metody měření míry spokojenosti a loajality klientů a vhodnost jejich použití v oblasti bankovnictví. Ve zvolené finanční instituci je realizován průzkum spokojenosti a loajality klientů, který využívá základní nástroje řízení kvality a směřuje k navržení doporučení ke zlepšení současného systému měření míry spokojenosti a loajality klientů.
Vedoucí práce: Anna Černá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: management jakosti; bankovní služby; řízení vztahů se zákazníky; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; quality control; bank services; customer relationship management; master's theses