Instituce EU - současnost a výhledy - Šípová, Julie; Jeníček, Vladimír, 1932-; Bartušková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Cílem mé práce je představit a zhodnotit hlavní instituce EU. Zdůraznit a objasnit hlavní problémy a pokusit se odhadnout možný budoucí vývoj této instituce. Obsahem první kapitoly je historie Evropské unie. Poté se zabývám členskými, kandidátskými a potenciálně kandidátskými zeměmi EU. Ve třetí části popisuji funkci, složení a způsob voleb do Evropského parlamentu a hlasování v rámci Evropské komise. Ve čtvrté kapitole poukazuji na významné body Lisabonské smlouvy a strategie Evropy 2020. V páté kapitole se zaměřuji na dva velké problematické integrační projekty: měna EU a Schengenský prostor. V předposlední kapitole analyzuji dva zásadní problémy Evropské unie: nezaměstnanost a demokratický deficit. Na základě zmíněných kapitol jsem odhadla budoucnost Evropské unie.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses