Kolektivní dominance v soutěžním právu a její zneužití - Kolarczyková, Eva; Boháček, Martin, 1947-; Levý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této práce je souhrnně zhodnotit koncept kolektivní dominance, zejména se zaměřit na zhodnocení jeho použitelnosti a využitelnosti v praxi. První kapitola se věnuje základním charakteristikám oligopolního trhu a české a evropské právní úpravě zákazu zneužití dominantního postavení a spojování podniků, v rámci nichž se koncept kolektivní dominance vyvinul. Poté na základě analýzy judikatury Soudního dvora a Tribunálu je vysvětleno, co se konceptem kolektivní dominance rozumí, co vše zahrnuje a jsou blíže popsány podmínky nutné ke konstituování kolektivní dominance, včetně faktorů, které tyto podmínky ovlivňují. V třetí kapitole je vymezen institut kolektivní dominance z pohledu systematiky soutěžního práva, a to nejenom porovnáním testu kolektivní dominance aplikovaného dle čl. 102 SFEU a dle Nařízení Rady (ES) č. 139/2004 o kontrole spojování podniků, ale rovněž srovnáním konceptu kolektivní dominance a dohod narušujících soutěž dle čl. 101 SFEU. Ve vztahu k samotné úpravě zneužití dominantního postavení je vhodné poukázat na zneužívající praktiky typické pro kolektivně dominantní podniky. V posledních dvou kapitolách po výkladu právní úpravy Spojeného království je přiblížena dosavadní rozhodovací praxe soutěžních orgánů České republiky a Spojeného království, na což navazuje rozbor a srovnání rozhodovací praxe obou zemí. Samotná diplomová práce je pak zakončena analýzou základních nedostatků konceptu kolektivní dominance a zhodnocením aktuálního stavu zkoumané problematiky s cílem abstraktním způsobem shrnout poznatky z celé práce.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses