Současná politicko-ekonomická situace Uruguaye - Bohuslav, Daniel, 1989- (2014)
Práce zkoumá aktuální politickou, hospodářskou a sociální realitu Uruguaye v kontextu Latinské Ameriky na počátku 21. století. Komplexní studie odkrývá příčiny ekonomické stabilizace a prosperity Uruguaye mezi lety 2004 až 2014 a poskytuje hlubší vhled do fungování současného systému, včetně identifikace klíčových perspektiv a úskalí dalšího rozvoje. Těžištěm výzkumu je především zevrubná analýza statistických dat, které dokumentují hospodářský i sociální vývoj posledních let a dávají jej do přímé souvislosti s volebními přísliby vládnoucí strany Frente Amplio a současného prezidenta Josého Mujici. Společně s historickou studií, regionální komparací a rozborem mezinárodní orientace Uruguaye zobrazuje práce přínosy a rizika současného politického klimatu a poskytuje prostor pro další vědeckou, novinářskou či diplomatickou praxi.