Rola morálneho hazardu vo finančnej kríze - Demčík, Matej (2014)
Finančná kríza v USA je stále vďaka jej obrovskému rozsahu aktuálnym tématom. Jej príčinam sa zaoberala široká odborná verejnosť, pričom pozornosť sa upriamovala hlavne na finančnú stránku veci. Vo svojej práci preto prinášama alternatívny pohľad v podobe morálneho hazardu a jeho úlohy v predkrízovom období. Morálny hazard je často podceňovaný a pre mnohých nezaujímavý faktor. Preto je diplomová práca rozdelená do štyroch častí, ktoré postupne predstavujú teoretické zázemie morálneho hazardu, poukazujú na jeho význam a neustálu prítomnosť v súčasnosti. Výstupom práce je posledná kapitola, ktorá analyzuje morálny hazard v príčinách finančnej krízy. Morálny hazard zohral v konečnom dôsledku kľúčovú úlohu, keď svojou prítomnosťou na všetkých možných úrovniach deformoval chovanie tržných subjektov v predkrízovom období a spôsobil tak zlyhanie trhu. Deformácia sa prejavila predovšetkým v podstupovaní nadmerného rizika, predaji nevhodných finančných produktov, a v zneužívaní postavenia informačne zvýhodnených subjektov. Najnebezpečnejší druh morálneho hazardu je spojený s vládnymi zásahmi akými sú Greenspanova doktrína, alebo politika Too big to fail. Nebezpečenstvo tkvie v jeho systematickosti, keď na rozdiel od morálneho hazardu v súkromnom sektore nie je vyžadovaná prítomnosť informačnej asymetrie.