Vliv vstupu zahraničního investora na chování společnosti - Marek, Jakub (2013)
Závěrečná práce se zaměřuje na porovnání a zhodnocení strategie vstupů zahraniční farmaceutické společnosti Fagron na český a brazilský trh. V teoretické části práce je nejdříve shrnuta problematika internacionalizace firem a možných přístupů k mezinárodnímu podnikání. Blíže jsou popsány nejvýznamnější formy vstupu na zahraniční trhy s důrazem na vybrané dopady PZ do přijímací ekonomiky. Dále jsou představeny základní analýzy potřebné pro vstup na zahraniční trh, specifika B2B trhů a konečně také specifický předmět podnikání společnosti -- individuální příprava léčiv. Po představení společnosti Fagron a její expanzivní strategie Buy-and-Build, jsou v aplikační části práce blíže analyzovány konkrétní strategie vstupů na vytyčené trhy s důrazem na jejich strategické záměry, konkrétní dopady a naplnění cílů. Tato část práce čerpá z provedených analýz vybraných trhů, které jsou ale z důvodů omezeného rozsahu práce přesunuty do příloh. V závěru práce jsou výše uvedené vstupy se zaměřením na jejich nejvýznamnější shody a odlišnosti mezi sebou navzájem porovnány a následně i zhodnoceny.