Překážky vstupu přímých zahraničních investorů na japonský trh - Matoušková, Adéla (2014)
Tato práce se zabývá problematikou nízkého stavu přímých zahraničních investic v Japonsku. Cílem je identifikovat hlavní příčiny tohoto jevu a následně navrhnout možná řešení. Překážky vstupu přímých zahraničních investorů jsou vymezeny podle metodiky organizace APEC a jejich identifikování v kontextu japonské ekonomiky vychází z průzkumů mezi manažery transnacionálních korporací prováděných japonskou vládní organizací JETRO. Dále jsou v práci diskutovány přímé zahraniční investice jakožto fenomén ve světové ekonomice, a to především jejich dopad na ekonomiku.