Dobrovolnictví jako nástroj kultivace lidského kapitálu a firemní kultury - Pudilová, Helena (2014)
Hlavním předmětem této diplomové práce je zhodnocení firemního dobrovolnictví z hlediska jeho možného využití jako nástroje rozvoje zaměstnanců a zlepšení firemní kultury. První kapitoly se věnují teoretickým východiskům a představení konceptu společenské odpovědnosti firem, firemního dobrovolnictví, práce s lidskými zdroji a firemní kulturou. Práce mapuje obecnou znalost pojmu firemní dobrovolnictví mezi potenciálními zaměstnanci (studenty). Zjišťuje jejich zájem či nezájem o zapojení se do firemního dobrovolnictví v budoucnu. Práce zjišťuje od manažerů a zaměstnanců firem, které se do firemního dobrovolnictví zapojují, jeho hlavní přínosy i nevýhody. Cílem je zjistit, zda firemní dobrovolnictví napomohlo zaměstnancům k jejich rozvoji či firmě ke zlepšení firemní kultury. Práce se zaměřuje také na zjištění zájmu o firemní dobrovolnictví u zaměstnanců firem, které se do konceptu nezapojují