Zvláštní ekonomické zóny v Číně trendy a perspektivy v novém miléniu - Remsha, Siarhei; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Kašpar, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce je věnovaná analýze zvláštních ekonomických zón. Hlavními cíle práce jsou: teoretický výzkum jevu ZEZ a vymezení jeho důležitých charakteristik a souvislostí a vymezení specifik čínských ZEZ, jejich vývoje a současných vývojových trendů. První kapitola se věnovala teoretickému výzkumu speciálních ekonomických zón z různých hledisek, vymezení pojmů a charakteristik, analýze dopadů zón na domácí ekonomiku a faktorům úspěšného zavedení ZEZ. Proveden výzkum úloh a hlavních cílů zavedení ZEZ a analýza ekonomických zón v zemích BRIC. Druhá kapitola práce je věnována specifikům čínských ekonomických zón a charakteristice období reforem se zvláštním zřetelem na ZEZ. Zde jsou probrané důvody vzniku ZEZ, jejich funkce a specifika, motivace investorů pro vstup do čínských zón, role etnických Číňanů, přínosy ZEZ. Třetí kapitola provádí analýzu trendů rozvoje čínských ekonomických zón v novém miléniu. Tady jsou uvedeny nové druhy ekonomických zón, popsané moderní rozvojové trendy, analyzován vliv aktuálního pětiletého hospodářského plánu na rozvoj a stanovení priorit pro ekonomické zóny a analýza úloh a role zón pro naplnění jednotlivých bodů současné rozvojové politiky čínské vlády. Poslední kapitola je zaměřena na rozbor vybraných ZEZ s důrazem na současné rozvojové trendy a SWOT analýzu čínských ZEZ. Přínosem této části je praktická ukázka teoretických poznatků uvedených v předchozím výkladu a jejich přenos na analýzu konkrétních ekonomických zón. Výstupem práce je komplexní analýza čínských ekonomických zón, aktuálních rozvojových trendů a role ZEZ v čínské ekonomice.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses