Zaměstnanecké akciové opce a jejich oceňování podle IFRS 2 na úrovni fair value - Červený, Martin; Mařík, Miloš, 1947-; Strouhal, Jiří, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Práce se zabývá problematikou zaměstnaneckých akciových opcí (ZAO), především jejich oceňováním podle standardu IFRS 2 na úrovni odpovídající kategorie hodnoty fair value. Cílem práce pak bylo kriticky zhodnotit výše uvedený standard, a to s ohledem na podmínky ČR. Teoretická část přináší základní charakteristiku zaměstnaneckých akciových opcí a vysvětlí, jak mohou být tradiční modely oceňování opcí upraveny pro potřeby ZAO. Rovněž se zabývá diskusí nad podstatnými prvky kategorie hodnoty s přihlédnutím k potřebám oceňování. Stěžejním prvkem práce je kritická analýza, která se zabývá racionalitou účetních postupů, požadavky standardu na zveřejňování souvisejících informací a rovněž teoreticky správnou volbou vstupních parametrů. Na kritickou analýzu navazuje praktická část, která nejprve zhodnotí autentický opční plán. V praktické části je rovněž demonstrováno pokročilé ocenění s využitím Black-Scholesova i binomického modelu a také pomocí simulací Monte Carlo. Na závěr práce uvádím návrhy na změny standardu IFRS 2. Na základě kritické analýzy byly zjištěny největší nedostatky v oblasti povinnosti zveřejňovat podklady ocenění, což doložily i výsledky praktické části. Právě tímto směrem míří i předkládané návrhy na změny.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses