Smlouvy zamezující dvojímu zdanění - Procházková, Andrea; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Marková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou mezinárodního dvojího zdanění v oblasti daní z příjmů a majetku. Cílem práce je podat komplexní přehled o problematice uzavírání mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění a ověřit, zda rozdíly v jejich ustanoveních mohou být natolik podstatné, aby měly vliv na činnost mezinárodně působících subjektů. Text práce je členěn do tří kapitol. První kapitola vysvětluje, co to dvojí zdanění je, jak vzniká a jakými způsoby je možné ho omezit. Dále se zabývá souvisejícími daňovými úniky. Druhá kapitola se věnuje bilaterálním a multilaterálním smlouvám o zamezení dvojího zdanění. Důraz je kladen na modelové smlouvy OECD a OSN a související otázky výměny informací, nediskriminace a řešení sporů. Třetí kapitola je zaměřena na přístup České republiky k uzavírání daňových smluv. Její stěžejní část je věnována komparaci smluv o zamezení dvojího zdanění, které Česká republika uzavřela s USA, Slovenskem a Německem.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses