Srovnání platebních zajišťovacích instrumentů používaných v zahraničním obchodě - Štrossová, Šárka (2014)
Práce je rozdělena na část teoreticko-metodologickou a část analytickou. Vrámci teoreticko-metodologické části jsou analyzovány základní platební zajišťovací instrumenty, konkrétně dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso, směnka, faktoring, forfaiting a bankovní záruka. Předmětem analýz je přiblížení hlavních znaků jednotlivých nástrojů a průběhu jejich poskytování z obecného hlediska. Následně jsou instrumenty porovnávány mezi sebou, a to pomocí výhod a nevýhod, které účastníkům přinášejí. Další část práce tvoří analýza poplatků spojených s využitím jednotlivých zajišťovacích instrumentů ve vybraných bankách a komparace nástrojů na základě zvolených kritérií. Analýza poplatků je provedena nejprve obecně, následně na modelových příkladech. Na základě syntézy výsledků provedené analýzy a ostatních zjištění, zejména výhod a nevýhod, které jednotlivé nástroje přinášejí, je provedena komparace těchto instrumentů dle zvolených kritérií. Konkrétní využití platebního zajišťovacího instrumentu je uvedeno v případové studii.