Srovnání cloud BI řešení a faktory ovlivňující jejich nasazení - Černý, Richard (2013)
Spojení cloud computingu a Business Inteligence (BI) poskytuje mnohé výhody, avšak klasický model nasazení je stále v mnoha případech upřednostňován. Oba modely se liší v mnoha aspektech a jsou vhodné pro různě zaměřené organizace. Tato práce na tyto aspekty pohlíží a analyzuje rozdíly, které do BI přináší cloud computing. Cíle práce tak jsou porovnání obou modelů po stránce architektonické, bezpečnostní, uživatelské a finanční, ovlivnění implementace BI vlivem cloud computing a představení některých řešení. K dosažení cílů autor používá rešerši literatury, elektronických zdrojů a vlastní analýzu. Na základě identifikovaných vlivů faktoru cloudu autor rozšiřuje referenční model Management Byznys Informatiky (MBI).