Viacrýchlostná Európska únia a jej dopady na Slovensko - Stanová, Zuzana; Sršeň, Radim; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Téma viacrýchlostnej Európskej únie sa stala v poslednom období veľmi aktuálnou predovšetkým v súvislosti s finančnou a dlhovou krízou, ktorá prehĺbila rozdiely medzi ekonomikami jednotlivých členských štátov. Viacrýchlostná integrácia predstavuje jednu z možností, ako uspokojiť požiadavky všetkých členských štátov, rešpektovať ich rozdielne socioekonomické podmienky a záujmy a zároveň nenarušiť integračný proces. Cieľom tejto práce je predstaviť koncept viacrýchlostnej integrácie z rôznych teoretických pohľadov, načrtnúť jeho historický vývoj a zhodnotiť jeho pozitívne a negatívne dopady jednak na EÚ ako celok, jednak na Slovensko. Analýza dopadov viacrýchlostného charakteru Hospodárskej a menovej únie na Slovensko je pritom kľúčovou časťou práce. Tieto dopady na Slovensko sú ako pozitívne, tak aj negatívne, niektoré z nich však nemožno všeobecne kategorizovať. V celkovom výsledku ale prevažujú pozitívne dopady.
Vedoucí práce: Radim Sršeň
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses