Postavení asijských rozvojových zemí v mezinárodním obchodě - Nguyen Thi Minh, Nguyet; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Kopecký, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Rozvojové země a především asijské hrají čím dál větší roli v mezinárodním obchodě. Cílem této diplomové práce je zkoumat současné postavení asijských rozvojových zemí ve světovém obchodě, analyzovat vliv zapojení do mezinárodní obchodu na jejich ekonomiku v období od osmdesátých let do dnes. Práce se se detailně zaměří zejména na tři vybrané státy: Čína, Indie a Vietnam. Za účelem splnění cílů práce jsou použity hlavně tyto metody: analýza, srovnávání a indukce. Provedeným výzkumem jsem došla k závěrům, že podíl rozvojových zemí Asie na mezinárodním obchodě stále roste, avšak je ovlivněn vývojem ve velkých ekonomikách a hlavní hnací sílou je Čína. Podíly ostatních asijských RZ na světovém trhu jsou ještě relativně malé. Faktem je, že mezinárodní obchod pomohl a pomáhá směřovat jejich ekonomiku k pozitivnímu vývoji. Výsledky této práce umožňují čtenářům mít hlubší pohled do problematiky asijských RZ v mezinárodním obchodě.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses