Stimuly vedoucí firmy k certifikaci ISO 14001 - Polášek, Petr (2011)
Cílem této diplomové práce je definovat, charakterizovat, strukturovat a analyzovat stimuly vedoucí firmy k certifikaci dobrovolného environmentálního standardu řízení ISO 14001. V návaznosti na uvedený cíl byla stanovena následující hypotéza: firmy přistupují k certifikaci ISO 14001 zejména z důvodu implementace prvků environmentálního managementu do řízení společnosti v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje. Výsledkem rešeršní práce jsou jasně definované a strukturované stimuly, které firmy k certifikaci vedou. Těmto stimulům jsou metodou párového srovnání přiřazeny váhy určené příslušnými odborníky na danou problematiku v rámci vybraných firem podobného zaměření a velikosti. Na základě jejich pořadí je pak potvrzena/vyvrácena stanovená hypotéza.