Analýza BI dat pomocí geografického systému. - Jurečka, Jan; Pour, Jan; Vacek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tématem diplomové práce je prezentace dat Business Intelligence na mapových podkladech. Propojením BI a geografických informačních systémů vzniká nová disciplína -- Location Intelligence. Hlavním cílem této diplomové práce je přiblížit a analyzovat reportovací možnosti BI nástrojů nad mapovými podklady. V teoretické části práce jsou popsána všechna východiska a principy potřebná pro pochopení problematiky se zaměřením na geografické systémy a jejich průnik s BI, tedy Location Intelligence. V rámci praktické části jsou srovnány IBM Cognos a Oracle BI na základě kritérií z oblasti implementace mapových podkladů, vizualizace, externích zdrojů a výkonnosti. Hodnotící kritéria jsou na začátku praktické části popsána a je definována metoda jejich vyhodnocení. Pro splnění cíle teoretické části bylo využito metod pro sběr a analýzu odborných pramenů v elektronické i tištěné podobě a to jak českého tak i zahraničního původu. V praktické části bylo čerpáno především z mých odborných znalostí v oblasti Business Intelligence a zkušeností s implementací mapových podkladů jako nadstavby BI. Pro vyhodnocení srovnávacích kritérií budou použity statistické metody. Přínosem práce bude zejména vytvoření jasného multikriteriálního srovnání implementace mapových podkladů v BI nástrojích a možností reportigu, resp. vizualizace dat BI nad nimi. Součástí tohoto srovnání bude také stanovení postupu (rámce) pro zavedení mapových podkladů do těchto vybraných nástrojů.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses