Interkulturní komunikace a spolupráce v managementu firem česko-španělská - Straková, Barbora; Nový, Ivan, 1956-; Dědina, Jiří, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Tato disertační práce přináší jiný úhel pohledu na možnosti výzkumu interkulturní komunikace a spolupráce. V jejím rámci jsou zkoumány dvě vybrané kultury dle přístupu kulturních standardů. Jde o zaměření na Čechy a Španěly - manažery a zaměstnance, jejichž společným znakem je aktivní a nejméně půlroční komunikace v rámci česko-španělské mezinárodní spolupráce. Z důvodu postupného rozvoje globalizace a prolínání jednotlivých národních kultur jde o aktuální problematiku současného světa. Komunikace je jedna ze základních součástí celoživotního studia a fungování v pracovním prostředí. Nesprávná komunikace mezi lidmi může často vést k fatálním nedorozuměním a selháním. V průběhu tohoto nezastavitelného trendu se objevují nové skutečnosti, kterým by se měly přizpůsobovat formy spolupráce, jejichž působnost přesahuje hranice jednoho státu. Vzhledem k rozsahu a struktuře procesu postupných změn v důsledku globalizace přinášených do mezinárodních firem a na univerzity, bylo výzvou naplnění cílů této disertační práce dle realizovaného kvalitativního šetření. Na základě rozsáhlého, v této práci uvedeného, teoretického průzkumu je možné získat přehled o realizovaných výzkumech zabývajících se interkulturalitou. Významným výstupem výzkumu je identifikace klíčových odlišností, které vycházejí z konkrétních jednání, vznikají v přístupech k řešení a zvládání životních, ale hlavně pracovních situací v rámci vzájemného česko-španělského porovnání. Na základě těchto poznatků je pak navrženo zařazení Čechů a Španělů do vybraných modelů uvedených v teoretické části. Pohled na klíčové odlišnosti v kombinaci s rozsáhlými teoretickými zdroji napomáhá realizovat poslední výstup. Tím jsou doporučení pro lepší vzájemné porozumění Čechů a Španělů nejen na poli pracovn
Vedoucí práce: Ivan Nový
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations