Analýza současného stavu financování neziskového sektoru v ČR - Fialová, Karolína (2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje na financování nestátních neziskových organizací. Stěžejní část je věnována zdrojům financování, které mohou české neziskové organizace využívat. To, jakým způsobem získávají finanční i nefinanční podporu, je předmětem činnosti nazývané fundraising. Praktická část se skládá z analýzy finančních zdrojů a dotazníkového šetření. Cílem je analyzovat vybrané změny ve společnosti, které působí na neziskové organizace a ovlivňují tím i získávání prostředků. Významný dopad na neziskové organizace měla hospodářská krize, která mírně změnila skladbu finančních zdrojů. I když došlo k posílení vlastních příjmů, stále převažujícím zdrojem jsou státní dotace a nadále vzrůstá i význam evropských fondů. Posílení individuálního a firemního dárcovství může přinést nový občanský zákoník, který vešel v účinnost 1. ledna 2014.