Genderové rozdíly na trhu práce - Benešová, Kateřina (2014)
Diplomová práce se zabývá genderovými rozdíly na trhu práce. Cílem práce je zjistit, zda-li na trhu práce existují mzdové rozdíly mezi pohlavími, odhalení příčin těchto rozdílů a faktory, které je ovlivňují. V teoretické části se práce věnuje základní terminologii genderové problematiky, jsou zde vysvětleny pojmy jako gender, mainstreaming, ,,skleněný strop", diskriminace a další. Také je zde uveden přehled českých a evropských legislativních předpisů, státních a nestátních institucí zajišťujících rovný přístup k ženám a mužům. V praktické části se práce zabývá analýzou genderových mzdových rozdílů, která je provedena pomocí ukazatele Gender Pay Gap. Ten analyzuje situaci jednak v celonárodním hospodářství, ale také na úrovni jednotlivých profesních kategorií dle CZ-ISCO. Jsou zde nastíněny faktory, které GPG ovlivňují. Práce předkládá analýzu statistických dat, která vysvětluje odlišné postavení mužů a žen na trhu práce. V závěrečné části práce je zmapována situace dané problematiky v rámci EU