Regulace lobbingu v zemích Visegrádské čtyřky - Kohoutková, Markéta (2013)
Tématem práce je úprava lobbingu v zemích Visegrádské skupiny (V4) -- konkrétně tedy zákonná úprava lobbingu. Práce podává ucelený přehled o vývoji regulace lobbingu v členských zemích V4 od prvních pokusů o tuto regulaci, až do současnosti. Jejím cílem je pak podat odpovědi na některé otázky, které jsou s tématem úzce spojeny -- tedy zda lobbing v jednotlivých zemích V4 vůbec regulován je, jaká je kvalita případné regulace, a zda tato případná regulace sdílí některé společné znaky. K dosažení vytčeného cíle práce využívá kombinace metody deskriptivní, komparativní a analytické. Práce sestává ze dvou hlavních logických částí, které jsou rozděleny do pěti kapitol, úvodu a závěru. První logický celek vytváří úvodní tři kapitoly. Tato část je věnována historii lobbingu, definici pojmu lobbing a teoretickým koncepcím regulace lobbingu. Druhý logický celek je pak zcela věnován zákonné úpravě lobbingu v zemích V4. Součástí tohoto celku je i závěrečná komparace a analýza zákonné úpravy lobbingu v těchto zemích a zodpovězení otázek vytčených v úvodu práce.