Postavení Ruska v mezinárodním obchodě a jeho vliv na reálnou ekonomiku - Abdullin, Denis (2013)
Mezinárodní obchod a konkurenceschopnost domácích subjektů na světových trzích jsou velmi důležitými faktory pro další vývoj ekonomik. Struktura mezinárodního obchodu země určuje její rezistenci vůči vnějším šokům, které ohrožují domácí hospodářství. Význam tedy nabírá diverzifikace ekonomiky, existence většího množství odvětví, které jsou schopné obstát v tvrdé konkurenci se zahraničními subjekty. Diverzifikace je naprosto klíčová pro Rusko kvůli obrovské závislosti země na exportu surovin, zejména ropy. Tyto makroekonomické souvislosti lze zachytit ekonometrickými nástroji. Pomocí empirické analýzy si můžeme ukázat některé problémové souvislosti, spojené s nadměrnou závislostí země na exportu ropy a tím pádem i na její ceně.