Postavení Ruska v mezinárodním obchodě a jeho vliv na reálnou ekonomiku - Abdullin, Denis; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Mezinárodní obchod a konkurenceschopnost domácích subjektů na světových trzích jsou velmi důležitými faktory pro další vývoj ekonomik. Struktura mezinárodního obchodu země určuje její rezistenci vůči vnějším šokům, které ohrožují domácí hospodářství. Význam tedy nabírá diverzifikace ekonomiky, existence většího množství odvětví, které jsou schopné obstát v tvrdé konkurenci se zahraničními subjekty. Diverzifikace je naprosto klíčová pro Rusko kvůli obrovské závislosti země na exportu surovin, zejména ropy. Tyto makroekonomické souvislosti lze zachytit ekonometrickými nástroji. Pomocí empirické analýzy si můžeme ukázat některé problémové souvislosti, spojené s nadměrnou závislostí země na exportu ropy a tím pádem i na její ceně.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses