Vývoj institutu poslanecké imunity v České republice a na Slovensku - Sluková, Petra (2013)
Práce se zaměřuje na ústavní zakotvení poslanecké imunity, konkrétně roviny nestíhatelnosti, v České republice a na Slovensku. Přestože je téma poslanecké imunity stále živým tématem jak na půdě parlamentu tak mezi veřejností, ne vždy je podstata imunity správně uchopena. Nejcitlivějším tématem v případě ČR i SR je doba, po kterou člen parlamentu disponuje ochranou před trestním stíháním. První část práce je tedy zároveň teoretickým východiskem, které seznamuje s problematikou institutu poslanecké imunity a dále poskytuje pohled na zakotvení nestíhatelnosti v členských státech EU. V druhé části práce jsou analyzovány návrhy na omezení časové účinnosti nestíhatelnosti, které byly ve valné většině případů neúspěšné. Cílem práce je nalézt a zhodnotit důvody neúspěchu navrhovaných změn ústavního zákona ve věci trestněprávní imunity zákonodárců České republiky a Slovenské republiky, a taktéž definovat charakteristiky neúspěšných návrhů, ale i těch, které byly úspěšně přijaty.