Odpovědnost automobilového dopravce za škodu na zásilce - Petr, Tomáš (2013)
Bakalářská práce pojednává o odpovědnosti automobilového dopravce za škodu na zásilce, přičemž se zaměřuje jak na odpovědnost dopravce ve vnitrostátní tak v mezinárodní přepravě zboží. Silniční nákladní doprava je považována za stěžejní systém hospodářství, přesahující hranice jednotlivých států a národních ekonomik, který je hned z několika důvodů nepostradatelný. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby byla udržována relativní rovnováha mezi zájmy dopravce a odesílatele. Tato práce se skládá ze sedmi kapitol. V první kapitole pojednávám o důležitosti automobilové přepravy a pro poskytnutí uceleného přehledu o problematice odpovědnosti vymezuji základní pojmy, se kterými je tato oblast úzce spjata a z nichž vychází. Další kapitola je věnována právní úpravě, podle které se řídí vnitrostátní resp. mezinárodní přeprava zboží. Čtvrtá kapitola jmenuje přepravní smlouvy, které jsou uzavírány mezi dopravcem a odesílatelem. Pátá kapitola se již věnuje komplexně odpovědnosti dopravce a klade důraz na odpovědnost automobilového dopravce za škodu na zásilce. V této kapitole je dále pojednáno o náhradě škody, vzniku povinnosti k náhradě škody a liberačních důvodech. V závěru své práce shrnuji aspekty týkající automobilové přepravy.