Odpovědnost automobilového dopravce za škodu na zásilce - Petr, Tomáš; Švarc, Zbyněk, 1950-; Štěpánek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Bakalářská práce pojednává o odpovědnosti automobilového dopravce za škodu na zásilce, přičemž se zaměřuje jak na odpovědnost dopravce ve vnitrostátní tak v mezinárodní přepravě zboží. Silniční nákladní doprava je považována za stěžejní systém hospodářství, přesahující hranice jednotlivých států a národních ekonomik, který je hned z několika důvodů nepostradatelný. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby byla udržována relativní rovnováha mezi zájmy dopravce a odesílatele. Tato práce se skládá ze sedmi kapitol. V první kapitole pojednávám o důležitosti automobilové přepravy a pro poskytnutí uceleného přehledu o problematice odpovědnosti vymezuji základní pojmy, se kterými je tato oblast úzce spjata a z nichž vychází. Další kapitola je věnována právní úpravě, podle které se řídí vnitrostátní resp. mezinárodní přeprava zboží. Čtvrtá kapitola jmenuje přepravní smlouvy, které jsou uzavírány mezi dopravcem a odesílatelem. Pátá kapitola se již věnuje komplexně odpovědnosti dopravce a klade důraz na odpovědnost automobilového dopravce za škodu na zásilce. V této kapitole je dále pojednáno o náhradě škody, vzniku povinnosti k náhradě škody a liberačních důvodech. V závěru své práce shrnuji aspekty týkající automobilové přepravy.
Vedoucí práce: Zbyněk Švarc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses