Společnost s ručením omezeným - srovnání české a francouzské právní úpravy - Jedličková, Martina (2013)
Diplomová práce se zabývá společností s ručením omezeným v české a francouzské právní úpravě. Právě tento druh společnosti patří v obou zemích k nejčastěji zakládaným. Práce je rozdělena do několika kapitol. První kapitola pojednává o obecném úvodu k obchodním společnostem a o pramenech práva. Další kapitoly se věnují výhradně společnosti s ručením omezeným od jejího založení až po zánik. Zmíněna jsou práva a povinnosti společníků, orgány společnosti, kapitálová účast, daňový režim, likvidace a možné přeměny společnosti s ručením omezeným. Každá kapitola začíná českou právní úpravou, následuje právní úprava francouzská a vzájemná komparace.