Problematika obchodu se zbraněmi (Mexiko-USA) - Kučerová, Jana (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou obchodu se zbraněmi mezi Mexikem a USA se zaměřením na obchod nelegální. První kapitola přibližuje téma z obecného hlediska a analyzuje současnou situaci na světovém trhu s ručními palnými a lehkými zbraněmi. Druhá a třetí kapitola se zabývají charakteristikou obchodu se zbraněmi a jeho legislativním zajištěním ve zkoumaných zemích, - USA, respektive Mexiku - definují místní specifika a uvádí hlavní obchodní partnery. Čtvrtá kapitola se věnuje bilaterálnímu obchodu se SALW mezi USA a Mexikem, analyzuje jeho vývoj a popisuje praxi, jak dané obchodování probíhá. V páté kapitole jsou definovány dopady obchodu se zbraněmi na obě země a uvedeny návrhy opatření, která mají přispět k snížení nelegálního obchodování se zbraněmi mezi partnery a omezit jeho negativní dopady.