Problematika obchodu se zbraněmi (Mexiko-USA) - Kučerová, Jana; Jiránková, Martina, 1967-; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou obchodu se zbraněmi mezi Mexikem a USA se zaměřením na obchod nelegální. První kapitola přibližuje téma z obecného hlediska a analyzuje současnou situaci na světovém trhu s ručními palnými a lehkými zbraněmi. Druhá a třetí kapitola se zabývají charakteristikou obchodu se zbraněmi a jeho legislativním zajištěním ve zkoumaných zemích, - USA, respektive Mexiku - definují místní specifika a uvádí hlavní obchodní partnery. Čtvrtá kapitola se věnuje bilaterálnímu obchodu se SALW mezi USA a Mexikem, analyzuje jeho vývoj a popisuje praxi, jak dané obchodování probíhá. V páté kapitole jsou definovány dopady obchodu se zbraněmi na obě země a uvedeny návrhy opatření, která mají přispět k snížení nelegálního obchodování se zbraněmi mezi partnery a omezit jeho negativní dopady.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses