Japonsko-čínské vztahy převáží ekonomické zájmy nad politickými přístupy? - Košťál, Michal (2013)
Diplomová práce se zabývá vztahy mezi Japonskem a Čínou. Snaží se zodpovědět, do jaké míry ovlivňují vzájemné politické vztahy jejich ekonomickou spolupráci, a jestli jsou tyto dvě oblasti silně propojeny nebo spíše odděleny. První kapitola se snaží identifikovat kulturní a historické faktory, které mají na dnešní vztahy Japonska a Číny největší vliv. Zvláštní prostor je věnován teritoriálnímu sporu o souostroví Senkaku ve Východočínském moři. Druhá kapitola popisuje vývoj japonsko-čínských politických a ekonomických vztahů od druhé světové války do současnosti. Třetí kapitola se věnuje perspektivám budoucích politických a ekonomických vztahů Japonska a Číny a změnám v postavení těchto zemí v asijsko-pacifickém regionu.